19.10.2016 “Како да се подобри политичката одговорност во финансирањето на политичките партии”

 

Најновиот ангажман на CRDP (Центар за Истражување, Документирање и Публикација) со „Џорџ К. Маршал Центар“ Алумни Асоцијацијата од Република Македонија.

 

Публикација на CRDP “Како да се подобри политичката одговорност во финансирањето на партиите во Косово: Истражување на алтернативните опции за подобрување на надзорот”, фаза II од страна на CRDP Косово и SECONS Србија, во партнерство со RRPP истражување на неформални мрежи на моќ, политичко покровителство и клиентелизам во Србија и Косово.

“Како да ја подобриме политичката одговорност во финансирањето на политичките партии во Косово: изнаоѓање алтернативни можности за подобрување на надзорот”.

СКОПЈЕ (АА) – Резултатите од истражувањето спроведено на тема “Како да се подобри политичката одговорност во финансирањето на политичките партии” во Скопје го претстави Маршал Центар – Република Македонија Алумни Асоцијацијата, објави агенцијата Анадолу (АА).

Оваа презентација има за цел да го охрабри граѓанското општество во Македонија да се ангажира во изработка на истражување во областа на политички патронаж и клиентелизам со кое ќе придонесе за подобрување на процесите на демократизација на општеството. Според истражувачите, проблемот на политичко покровителство и клиентелизам постои во сите земји од балканскиот регион.

Претседателот на Маршал Центар – Република Македонија Алумни Асоцијацијата, Др. Сојан Славески, објави дека Здружението што го води, врши истражување во областа на политичкото покровителство и клиентелизмот во Република Македонија. Според него, ова истражување ќе придонесе за процесите на демократизација во македонското општество, но и во целиот регион.

“Навистина е тешко да се следи, бидејќи нема редовни финансиски извештаи. На крајот на краиштата ова влијае на економијата на општеството и создава таканаречен политички клиентелизам. Од каде ова богатство доаѓа, од правни или нелегални извори … ова е проблем што се обработува во истражувањето”, рече Славески.

Резултатите од спроведеното истражување се од книгата “Неформална моќ на мрежи, политичко именување и клиентелизам во Србија и Косово”, објавена од страна на Центарот за истражување, документирање и публикација на Република Косово, со поддршка од страна на RRPP Западен Балкан (Регионална промотивна програма за истражување), програма финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), при Сојузното министерство за надворешни работи.

Директорот на Центарот за истражување, документирање и публикација на Република Косово, Беса Кабаши-Рамај, рече дека иако нивните истражувања за политичко покровителство и клиентелизам се реализираат само во Косово и Србија, резултатите покажуваат дека е важно да се сподели истражувањето, исто така, со други земји во регионот. Според неа, проблемот со политичкото покровителство и клиентелизам не е само во Косово, туку е во целиот регион.

“Овој проект го расветлува проблемот со клиентелизмот и политичкото покровителство, негативните трендови во градењето на државата и благосостојбата на граѓаните. Се разбира, иако сме спровеле истражување само во Косово и во Србија, историскиот дел се осврнува на најголемите проблеми што се ​​шират и во регионот. Се надеваме дека ќе го инспирираме граѓанското општество во Македонија да реплицира при решавањето на ваквите прашања”, рече Кабаши.

Таа истакна дека целиот регион се согласува дека борбата против корупцијата и организираниот криминал е клучот за успехот, додавајќи дека политичкото покровителство и клиентелизмот се обединети во борбата против овој процес.

 

програма 19.10.2016

 

http://aa.com.tr/sq/bota/-maqedonis%C3%AB-i-nevojitet-nj%C3%AB-hulumtim-mbi-patronazhin-politik-dhe-klientalizmin-/668171

Leave a Comment