Маршал Центар – РМ во Мисијата на ОБСЕ во Скопје

Маршал Центар – РМ во Мисијата на ОБСЕ во Скопје Д-р Стојан Славески, претседател на Маршал Центар – РМ на средба со Шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Амбасадор Нина Суомалаинен, на 17. октомври 2107. Проширување на соработката и можни заеднички проекти.

+

Маршал Центар – РМ на Белградскиот Безбедносен Форум 2017

Маршал Центар – РМ на Белградскиот Безбедносносен Форум 2017 Д-р Стојан Славески, претседател на Маршал Центар – РМ со членови на советот на здружението, Билјана Поповска и Љубица Пендароска, присуствуваа на 7-ми Белградски Безбедносен Форум – 11.-13. октомври. За време на форумот беа реализирани повеќе средби – со Марко Савковиќ, програмски директор на Белградскиот Безбедносен Форум, д-р Ханс Свобода од Меѓународниот Институт за Мир од Австрија, Јан Цингл од GLOBSEC Policy Institute од Словачка, Александар Дедовиќ од АЛФА Центарот од Црна Гора и др.

+

5-та Годишна конференција на MCAASEES

5-та Годишна конференција на Маршал Центар Алумни Асоцијацијата за Безбедност на Југоисточна Европа (MCAASEES) 26 – 28 септември 2017, Љубљана, Словенија Развој на регионалните безбедносни структури во Југоисточна Европа Општи цели: 1. Зголемување на свеста и разбирањето на регионалните безбедносни прашања и како алумни асоцијаиите можат да да дадат придонес во регионот. 2. Подобрување на регионалната соработка во Југоисточна Европа и соседните држави преку регионалната алумни асоцијација како алатка за споделување и дискутирање за безбедносните прашања кои се заеднички за целиот регион. 3. Да се разгледат тековните и новите безбедносни…

+

Маршал Центар Безбедносен Форум – Охрид 2017

Во периодот од 25-29 август во хотелот Гранит во Охрид се оддржа Маршал Центар Безбедносниот Форум – Охрид 2017, на тема „Соработката помеѓу НАТО и ЕУ во проектирањето на Стабилност за Западен Балкан “. Организатори на настанот се Одделот за јавна дипломатија на НАТО, Европскиот центар за безбедносни студии „Џорџ К. Маршал“ СР Германија, НАТО Колеџот во Рим и Маршал Центар – Република Македонија Алумни асоцијацијата. BG (Ret.) Giuseppe Morabito Brooke Smith Windsor, Ph.D. Cap. (N) Gorazd Bartol Dr. Arian Starova Dr. Bekim Maksuti Dr. Ján Cingel Dr. Pàl Dunay…

+

19.10.2016 “Како да се подобри политичката одговорност во финансирањето на политичките партии”

  Најновиот ангажман на CRDP (Центар за Истражување, Документирање и Публикација) со „Џорџ К. Маршал Центар“ Алумни Асоцијацијата од Република Македонија.   Публикација на CRDP “Како да се подобри политичката одговорност во финансирањето на партиите во Косово: Истражување на алтернативните опции за подобрување на надзорот”, фаза II од страна на CRDP Косово и SECONS Србија, во партнерство со RRPP истражување на неформални мрежи на моќ, политичко покровителство и клиентелизам во Србија и Косово. “Како да ја подобриме политичката одговорност во финансирањето на политичките партии во Косово: изнаоѓање алтернативни можности за…

+

Маршал Центар Безбедносeн Форум 2016

logo 2016 baner 2016 agenda 2016 Macedonia NATO Recognition Book 2016 participants 2016 Ambassador Jess L. Baily Ambassador Nina Suomalainen Cap. (N) Gorazd Bartol Dr. Hannes Swoboda Dr. James Seroka Dr. Matthew Rhodes Dr. Milos Solaja Dr. Zoran Jolevski Dr. Besfort Rrecaj Dr. Igor Gelev Dr. James Seroka Dr. Jasminka Simic Dr. Milos Solaja Dr. Stojan Slaveski Dr. Vanja Rokvic Hannes Swoboda conference abstract 2016 Jasminka Simic conference abstract 2016 Milos Solaja conference abstract 2016 Mladen Nakić conference abstract 2016 report 2016

+