Маршал Центар – РМ во Мисијата на ОБСЕ во Скопје

Маршал Центар – РМ во Мисијата на ОБСЕ во Скопје Д-р Стојан Славески, претседател на Маршал Центар – РМ на средба со Шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Амбасадор Нина Суомалаинен, на 17. октомври 2107. Проширување на соработката и можни заеднички проекти.

+

Маршал Центар – РМ на Белградскиот Безбедносен Форум 2017

Маршал Центар – РМ на Белградскиот Безбедносносен Форум 2017 Д-р Стојан Славески, претседател на Маршал Центар – РМ со членови на советот на здружението, Билјана Поповска и Љубица Пендароска, присуствуваа на 7-ми Белградски Безбедносен Форум – 11.-13. октомври. За време на форумот беа реализирани повеќе средби – со Марко Савковиќ, програмски директор на Белградскиот Безбедносен Форум, д-р Ханс Свобода од Меѓународниот Институт за Мир од Австрија, Јан Цингл од GLOBSEC Policy Institute од Словачка, Александар Дедовиќ од АЛФА Центарот од Црна Гора и др.

+

5-та Годишна конференција на MCAASEES

5-та Годишна конференција на Маршал Центар Алумни Асоцијацијата за Безбедност на Југоисточна Европа (MCAASEES) 26 – 28 септември 2017, Љубљана, Словенија Развој на регионалните безбедносни структури во Југоисточна Европа Општи цели: 1. Зголемување на свеста и разбирањето на регионалните безбедносни прашања и како алумни асоцијаиите можат да да дадат придонес во регионот. 2. Подобрување на регионалната соработка во Југоисточна Европа и соседните држави преку регионалната алумни асоцијација како алатка за споделување и дискутирање за безбедносните прашања кои се заеднички за целиот регион. 3. Да се разгледат тековните и новите безбедносни…

+

Маршал Центар Безбедносен Форум – Охрид 2017

Во периодот од 25-29 август во хотелот Гранит во Охрид се оддржа Маршал Центар Безбедносниот Форум – Охрид 2017, на тема „Соработката помеѓу НАТО и ЕУ во проектирањето на Стабилност за Западен Балкан “. Организатори на настанот се Одделот за јавна дипломатија на НАТО, Европскиот центар за безбедносни студии „Џорџ К. Маршал“ СР Германија, НАТО Колеџот во Рим и Маршал Центар – Република Македонија Алумни асоцијацијата. BG (Ret.) Giuseppe Morabito Brooke Smith Windsor, Ph.D. Cap. (N) Gorazd Bartol Dr. Arian Starova Dr. Bekim Maksuti Dr. Ján Cingel Dr. Pàl Dunay…

+