ПОЧЕТНА

Покана за пријавување на: „Форумот за безбедност на дипломирани студенти од Маршал Центарот“,во Охрид, 25-27 Септември 2021

Сите дипломирани студенти од Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија се повикани да аплицираат за учество на Форумот за безбедност во Охрид – 2021 година

Здружението на дипломирани студенти на Маршал Центарот во Северна Македонија, во партнерство со Одделот за програми за алумни на Маршаловиот центар, Колеџот за одбрана на НАТО и Дивизијата за јавна дипломатија на НАТО ќе биде домаќин на „Форумот за безбедност на дипломирани студенти од Маршаловиот центар во Охрид“: Западен Балкан по кризата со коронавирус – евроатлански перспективи Охрид, Северна Македонија на 25-27 септември 2021 година. Овој собир на алумни е дизајниран да промовира силна и активна мрежа на дипломирани студенти на Маршаловиот центар во Југоисточна Европа преку поврзување на алумни од 8 земји и споделување на нивните идеи и искуства.

Форумот за безбедност на дипломирани студенти во Охрид во 2021 година ќе ја разгледа регионалната безбедносна слика на Западен Балкан во поширок контекст на напорите за евроатланска интеграција на регионот, гледајќи понатаму на периодот што следи по завршувањето на пандемијата со COVID-19. Освен националната и регионалната димензија на спротивставување на транснационалните безбедносни закани, Форумот ќе ги претстави европските и евроатлантските аспекти на безбедносни ризици и закани. Покрај тоа, таа ќе ги потенцира идните перспективи на земјите од Западен Балкан во однос на членството во европските и евроатлантските структури. Панелите ќе опфаќаат теми, вклучувајќи: а) голема конкуренција на моќ во регионот, б) НАТО и новите закани од јужното крило на Европа, в) еластична сајбер одбрана, г) зајакнување на цивилната заштита, д) борба против дезинформациите во регионот и ѓ ) радикализација и враќање странски борци.

Ги замолуваме заинтересираните учесници да аплицираат за присуство преку Online апликација. Особено, ние бараме алумни кои имаат соодветно искуство, експертиза и интерес за темата, кои се посветени на градење интегрирана и активна регионална мрежа на алумни, и кои се мотивирани да споделат идеи и да се вратат назад со нови идеи и конкретни предлози за идните активности на алумни центарот. Дипломираните студенти кои сакаат да направат презентација на еден од панелите треба да го наведат својот предлог во нивната апликација.

Учеството ќе биде ограничено , односно потребна е претходна дозвола од вашиот претпоставен. Програмата на дипломирани студенти во Маршал центарот ќе ги оценува предлозите , по што ќе избере 4 лица од секоја земја, на кои потоа ќе им бидат издадени покани за упатување на форумот во Охрид. Ако сте избрани, Маршаловиот центар ќе го организира и финансира вашето патување, сместување и оброците при посетата.

Доколку сте заинтересирани, треба да аплицирате Онлајн преку следниот линк најдоцна до 6 Август – 17:00 часот: APPLICATION <https://wh1.snapsurveys.com/s.asp?k=162685903464>  (https://wh1.snapsurveys.com/s.asp?k=162685903464)

Известувањето за изборот ќе се изврши во рок од неколку недели.

Ви благодариме за постојаната поддршка на Маршаловиот центар како дипломирани студенти, и со нетрпение очекуваме да ја добиеме вашата апликација и да работиме заедно за да изградиме силна и енергична мрежа на Маршаловиот Центар во Југоисточна Европа. Контактирајте со mcalumni@marshallcenter.org <mailto: mcalumni@marshallcenter.org> за какви било прашања поврзани со апликацијата.

Please follow and like us:
0