ПОЧЕТНА

11-ти Форум за безбедност на дипломираните студенти на Маршал центарот од Северна Македонија , во Охрид-2023

This image has an empty alt attribute; its file name is poster-717x1024.jpg

Асоцијацијата на алумни на Маршал центар Северна Македонија, во партнерство со Одделот за програми за алумни на Маршал центарот и Одделот за јавна дипломатија на НАТО ќе бидат домаќини на „Безбедносен форум на алумни на Маршал центарот во Охрид, Северна Македонија, од 26 до 28 август 2023 година. Во својата единаесетта година, овој важен форум ќе ги собере алумни од Маршал центарот од 8 земји во регионот да разговараат за важни безбедносни прашања и да промовираат подлабока соработка во решавањето на овие предизвици во рамките на нашите регионални алумни мрежа на професионалци од безбедносниот сектор.

Елаборирајќи различни безбедносни теми како што се насилниот екстремизам, конкуренцијата на големите сили, енергетската безбедност, регионалните безбедносни предизвици и хибридните закани, овој 3-дневен форум има за цел да одговори на заемно корисна соработка за прашања од заеднички интерес, вклучително и регионални напори за ублажување на новите безбедносни предизвици. Освен националната и регионалната димензија на транснационалните безбедносни закани, Форумот ќе ги претстави европските и евроатлантските аспекти на безбедносните ризици и закани. Ќе ги нагласи и идните перспективи на земјите од Западен Балкан во однос на членството во евроатлантските структури.

Ве ОЧЕКУВАМЕ!!!!

Please follow and like us:
1